vyhľadávam...

Zložka produktov ENVY Therapy®Cutipure CLR™

synergická, polyvalentná emulzia s obsahom aktívnych zložiek z oleja Chaulmoogra (Hydnocarpus Wightiana), oleja černušky siatej, oleja manuky (balmín metlatý) a kôry magnólie. Aktívne zloženie má silné protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti.

Výhody

  • Zmierňuje primárne zápaly redukciou prejavu TNFα (faktoru nádorovej nekrózy).
  • Znižuje nadmernú tvorbu mazu zasahovaním do zápalového procesu.
  • Redukuje komedóny, vyrážky a vredy obnovou rovnovážnej tvorby mazu a upokojením zápalov vyvolaných v dôsledku PGE2, IL-6, LTA a peroxidovaného skvalénu.
  • Znižuje rast bakteriálneho akné (P. acnes) vďaka silnému antimikrobiálnemu pôsobeniu.

Nachádza sa v

Cutipure CLR™ redukuje vyrážky, vredy a komedóny. Zároveň znižuje tvorbu mazu. Cutipure CLR™ je biela až svetložltá, zakalená tekutina, ktorá je miešateľná s vodou. Obsah alkoholu v zloženiach by nemal presiahnuť 10% w/w. Pri kombinácii emulzie Cutipure CLR™ s kyselinou salicylovou, vitamínom C, či benzoylperoxidom nie sú očakávané žiadne prejavy neznášanlivosti. 

Pleť trpiaca vyrážkami a akné je fenoménom, ktorý nepostihuje len ľudí v puberte – čím ďalej tým viac dospelých osôb je taktiež postihnutých týmto problémom.

Hladká pleť s čistým povrchom pôsobí atraktívne, vyžaruje sebavedomie a charizmu. Čoraz viac osôb však trpí problémom zmiešanej, či aknóznej pleti aj po prekročení veku puberty. Zvýšený výskyt mazu na tvári nespôsobuje len nepekný lesk, ale zohráva tiež kľúčovú rolu pri vzniku vyrážok a vredov, ktoré môžu premeniť pleť na aknóznu. Nečistá, alebo zmiešaná pleť často vytvára celkový dojem nestaranej pleti, hoci osoby s takouto pleťou zvyčajne venujú viac času a úsilia starostlivosti o pleť než osoby s bezchybnou pleťou.

Okrem skupiny s všeobecne nečistou pleťou sa problém zmiešanej pleti často objavuje aj v skupine vo veku 25+. Vhodným označením tohto fenoménu sa stáva pojem "Nedokonalá pleť", keďže môže definovať súčasne dva stavy, teda suchú a mastnú pleť. 

Táto situácia je dôsledkom nerovnováhy tvorby a distribúcie tak lipidov, ako aj hydratácie. Mastné miesta so zväčšenými pórmi a početnými, hyperaktívnymi mazovými žľazami sa objavujú na čele, nose a brade, formujúc tak tvar "T", čo sa stalo základom označenia T-zóna. V tejto oblasti je pleť viditeľne mastná a lesklá. Ostatné miesta tváre, ako líčka, majú málo hydratácie, sú suché a na pocit vypäté. Pleť na týchto miestach vyzerá nevýrazne a bez žiarivosti. Okolo očí sa objavujú drobné vrásky, dokonca aj v skorom veku a pleť je často šupinatá po stranách nosa, a tiež medzi obočím.

Zmiešaná pleť často reaguje veľmi citlivo na vonkajšie vplyvy. Preto si vyžaduje šetrné čistenie a jemnú starostlivosť, ktoré splnia požiadavky rôznych partií tváre.

Spoločnosť CLR vyvinula Cutipure CLR™, čo predstavuje emulgovaný systém s obsahom v oleji rozpustných aktívnych zložiek z oleja Chaulmoogra, oleja černušky siatej, oleja manuky a kôry magnólie.

Cutipure CLR™ preukazuje priaznivé vplyvy pri pôsobení na mastnú pleť, najmä s ohľadom na jej zvýšenú náchylnosť k tvorbe vyrážok a vredov. Má silné protizápalové a antimikrobiálne účinky.

Vývoj akné a nečistej pleti

Nadmerná tvorba mazu

Mazové žľazy produkujú kožný maz nepretržite. Významným faktorom vo vzniku vyrážok a vredov je nadmerná produkcia mazu v mazových žľazách. Zvýšená tvorba mazu je v značnej miere závislá od prítomnosti receptorov aktivovaných proliferátormi peroxizomov (PPARs) v mazových žľazách, kde sú tieto receptory zastúpené v hojnom počte. Jedná sa o skupinu izoforiem jadrových receptorov, ktoré sú súčasťou bunkového metabolizmu a delenia buniek. V prítomnosti vhodných ligandov stimulujú prenos lipiov, karbohydrátov a proteínov. V ľudskom tele sa vyskytujú tri podskupiny receptorov PPARs: PPARα, PPARγ a PPARδ. PPARα zohráva obzvlášť dôležitú úlohu v produkcii mazu v pleti. Vyskytuje sa v sebocytoch, ktoré sú súčasťou mazových žliaz. Sebocyty sú zodpovedné za tvorbu lipidov. Nadmerná tvorba lipidov v sebocytoch vedie k zvýšenej tvorbe mazu v pleti.

Najdôležitejšie ligandy pre receptory PPARα sú zápalotvorné mediátory, ako napríklad prostacyklin I2 (PGI2) a leukotriene B4 (LTB4). Naviazanie zápalotvorných mediátorov k receptorom PPARα vedie k zvýšenej lipidovej produkcii v sebocytoch.

Vyrážky a vredy

Patofyziológia tvorby vyrážok a vredov môže byť opísaná ako súhra primárneho zápalu, folikulárnej hyperkeratinizácie, zápalu vyvolaného baktériou Propionibacterium acnes (P. acnes) a zvýšenej tvorby mazu, ktorý slúži baktérii P. acnes ako zdroj výživy. Pri formovaní vyrážk alebo vredu je prvým krokom formovanie mikrokomedónu (obr.1). Tento proces je uľahčený primárnym zápalom, ktorý vedie k hyperkeratinizácii. Ak v pleti zároveň dochádza k zvýšenej tvorbe mazu, baktéria P. acnes má dostatok výživy k tomu, aby sa mohla deliť, čím sa rozvíja ďalší zápalový proces a vzniká nezastaviteľný kruh – vyrážky a vredy sa nanovo formujú a objavujú sa na pleti.

Primárny zápal

Nedávne štúdie preukázali, že formovanie vyrážok a vreov začína abnormálnou kertinizáciou (nadmerným bujnením a abnormálnym delením), a tiež odlupovaním keratinocytov v mazovej folikule. Výsledkom je formovanie mikrokomedónov. Základ tohto fenoménu spočíva v porušenej funkcie bariéry mazových folikul. Jestvuje priama súvislosť medzi mechanickým stresom (brada, okolie nosa) a chemickým (oblasť vlasovej línie, ktorá je často vystavovaná používaniu vlasových sprejov a gélov) a oblasťou najvyššieho výskytu komedónov, vyrážok a vredov.

Výsledné uvoľňovanie rôznych prozápalových cytokínov vedie k hyperkeratinizácii a samozrejme aj k abnormálnemu formovaniu mikrokomedónov.

Mikrobiologické faktory

Pilosebaceózne folikuly chránia mikroflóru, ako napríklad P. acnes, Staphylococcus epidermidis, Demodex follicu-lorum, či Malassezia furfur. Tieto baktérie zvyčajne nespôsobujú žiadne problémy. V patogenéze formovania vyrážok a vredov spôsobuje najviac zla baktéria P. acnes. P. acnes je anaeróbna grampozitívna baktéria, ktorá vylučuje viaceré mimobunkové mediátory významné pre vývoj vyrážok a vredov, prípadne akné. Patria sem enzýmy hyaluronidáza, proteáza, lipáza, chemoatraktanty neurofilov, lymfocytov a makrofág. Pre tieto svoje vlastnosti zohráva P. acnes významnú úlohu v podnecovaní a uchovávaní ďalších zápalov vyrážok a vredov.
P. acnes baktérie sa živia kožným mazom. Keďže maz v prípade problémovej pleti nedokáže opustiť mazové žľazy, pretože sú zablokované (mikrokomedónmi), nastáva optimálne prostredie pre rozmnožovanie a rast baktérií P. acnes.

Zápaly vyrážok a vredov

Okrem uvoľňovania zápalových mediátorov samotnou baktériou P. acnes táto baktéria výrazne podnecuje vznik zápalových mediátorov vo vyrážkach a vredoch. Dôležitým mediátorom je v tomto procese kyselina lipoteichoová (LTA). LTA je glykolipid prítomný na povrchu baktérie P. acnes, ako aj na povrchu niektorých iných grampozitívnych baktérií. LTA stimuluje tvorbu zápalotvorných cytokínov,  ako napríklad TNFα. P. acnes TNFα IL-6 lipoteichoic acid

Hlavnú úlohu v patológii zápalov zohráva nukleárny faktor-κB (NF-κB). NF-κB je prenosným faktorom a reguluje gény, ktoré kódujú zápalotvorné cytokíny a enzýmy, ako napríklad cyklo-oxygenázu a lipoxygenázu. NF-κB je aktivovaný celým radom stimulov, a tiež zápalotvornými cytokínmi ako TNFα, ale aj LTA. Jednoduchšie povedané, NF-κB môže byť považovaný za znásobujúci faktor zápalovej reakcie (obr.2).

Prostaglandin E2 (PGE2) je tiež dôležitým prozápalovým mediátorom zahrnutým v patogenéze vyrážok a vredov. Podobne ako LTB4, aj PGE2 je sprievodným produktom kyseliny arachidonovej. PGE2, tak ako PGI2, nie je formovaný prostredníctvom 2-lipoxygenázy, ale prostredníctvom cyklo-oxygenázy (COX-2).

Pôsobenie

Pri vývoji komplexu Cutipure CLR™ sme zvážili všetky aspekty mastnej a zmiešanej pleti, ako aj zvýšené riziko formovania vyrážok a vredov s cieľom poskytnúť pleti komplexné ošetrenie.

Cutipure CLR™ je emulgovaný systém s obsahom v oleji rozpustných aktívnych zložiek pre ošetrenie mastnej a zmiešanej pleti, ako aj synergický účinok proti formovaniu vyrážok a vredov.(Obr. 3).

Černuška siata (Nigella sativa)

Černuška siata je ročná bylina, ktorá rastie do dĺžky 60 cm, s korunou symetrických listov a bielymi kvetmi. Drobné čierne semienka s drážkami majú tvar vajca a sú uzavreté v tobolke. Černuška siata, ktorá sa nazýva aj čierna rasca, sa pestuje v Ázii a arabských krajinách, kde sa od Stredoveku využíva ako korenie, či na lekárske účely.

Tradične sa semiačka čiernej rasce využívajú na okorenenie sýrskeho chleba (pity). Používajú sa pri pečení, alebo ako čerstvé korenie v indickej, egyptskej, gréckej, alebo tureckej kuchyni. Čierna rasca sa považuje aj za náhrada čierneho korenia a v pečivovom ceste.

Vďaka vysokému podielu esenciálnych olejov sa černuška siata využíva v kozmetických prípravkoch aj výživových doplnkoch. V Indii, Turecku a mnohých arabských krajinách sa semiačka černušky pália spolu s koriandrom, kardamómom, anízom, kmínom koptským a zederachom indickým v rituáloch pre odohnanie zlých duchov. Hovorí sa, že takýmto spôsobom sa vyčistia domy, dvory a susedstvá od zlého a vyčistí sa ovzdušie. Černuška siata sa najlepšie pestuje na pustatine a má pôvod v regióne Stredomoria.

Olej zo semienok Nigella sativa seed obsahuje vysoký podiel látky tymochinón (TQ). TQ má preukázateľný protizápalový efekt prostredníctvom potláčania zápalových mediátorov, akými sú prostraglandiny.
Zistenia ukázali, že TQ dokáže zastaviť produkciu základných prozápalových mediátorov, ako TNFα, čo mu dáva ohromný potenciál na zastavenie zápalov, významného fenoménu, ktorý trápi mastnú a zmiešanú pleť. TQ má tiež účinný vplyv na čistenie superoxidových aniónov, vďaka čomu je považovaný za silný antioxidant. Bolo preukázané, že TQ má výrazný antimikrobiálny efekt na rôzne baktérie a huby. V kombinácii s ďalšími antimikrobiálnymi substanciami, ktoré sú obsiahnuté v komplexe Cutipure CLR™, takýmto spôsobom zmierňuje riziko rezistencie P. acnes.

Chaulmoogra (Taraktogenos kurzii)

Taraktogenos je druh stredných až veľkých stromov (z rodiny Flacourtiaceae) v Indonézii, Malajzii a Filipínach, s nádhernými listami, drobnými dvojdomými, strapcovitými kvetmi a puzdrovými plodmi, z ktorých mnohé sú zdrojom pre získanie oleja Chaulmoogra a oleja Hydnocarpus.

Olej Chaulmoogra je optimálnym zdrojom kyseliny hydnokarpovej, kyseliny gorlovej a kyseliny chaulmoogrovej. Tieto sa radia k cyklopentenylovým mastným kyselinám s unikátnymi štrukturálnymi vlastnosťami. V kombinácii s 5’-metoxyhydnokarpinom (5’-MHC) vykazujú silný antimikrobiálny efekt proti mykobaktérii. Mykobaktéria zohráva významnú rolu pri rôznych ochoreniach pleti. Vzhľadom na to, že fylogeneticky patria k druhu, ktorý je najbližší k baktérii P. acnes, zdieľajú rozšírený rad genómu s P. acnes , a preto majú mnoho porovnateľných vlastností. Je dobre známe, že P. acnes je druhom baktérie, ktorý sa dobre prispôsobuje aj v nepriaznivom prostredí. Baktéria P. acnes sa stáva odolnou voči antimikrobiálnymi zložkám, ktoré sa využívajú na ich odstránenie. Najznámejšie mechanizmy odolnosti využívané touto baktériou zahŕňajú enzymatickú degradáciu, alebo zmenu antimikrobiálnej zložky, mutáciu antimikrobiálnej cieľovej polohy, znížeú priepustnosť bunových stien pre antimikrobiálne zložky a aktívny odtok antimikrobiálnej zložky cez bunovú membránu. 5’-MHC zohráva významnú rolu v znížení odolnosti P. acnes voči antimikrobiálnym zložkám. 5’-MHC je inhibítorom rezistencie na viaceré lieky (MDR). MDR inhibítory, z ktorých je 5’-MHC preukázateľne jeden z najúčinnejších, sa viažu k priamo k odtokovým pumpičkám membrány, čím predchádzajú prenosu antimikrobiálnych látok von z bunky. Okrem preukázaného antimikrobiálneho efektu majú cyklopentenylové mastné kyseliny taktiež preukázateľný výrazný protizápalový efekt. Zabraňujú formovaniu TNFα a PGE2.

Magnólia (Magnolia grandiflora)

Magnólia má svoj pôvod v juhovýchodnej časti USA, od pobrežia Severnej Karolíny, na juh po Floridu a na západ po Východný Texas. Jedná sa o stredný až veľký strom, 20-30 metrov vysoký s pozoruhodným vzhľadom, čo sa týka listov aj kvetov. Listy sú vždy zelené, jednoduché a široké vo vajcovitom tvare, 12-20 cm dlhé a 6-12 cm široké, s hladkými okrajmi. Strom zakvitá veľkými, okázalými kvetmi bielej farby s citronelovou vôňou, s priemerom až do 30 cm. Kvety výraznej vône majú 6-12 lupienov s voskovou štruktúrou a objavujú sa na vrcholkoch konárov v neskorom jarnom období.

Extrakt z kôry stromu Magnolia grandiflora je bohatý na zložky magnolol a honokiol. Tieto zohrávajú protizápalovú úlohu tým, že blokujú TNFα, mediátor zápalovej reakcie akné. Taktiež bránia formovaniu prozápalového oxidu dusného. Magnolol a honokiol preukazujú efektívnu schopnosť brániť syntézam oxidu dusného (iNOS) a aktivácii NF-κB. Blokovanie NF-κB predstavuje účinný spôsob redukcie tvorby prozápalových mediátorov.

Obe látky, magnolol a honokiol, sú silnými antioxidantmi. Spolu s TQ formujú silný antioxidačný komplex s výrazným efektom brániacim oxidácii lipidov, ako napríklad skvalénu. Okrem toho je zaujímavou vlastnosťou týchto zložiek skutočnosť, že preukazujú aj antimikrobiálnu aktivitu, najmä proti baktériám propioni, čo rozširuje antimikrobiálne spektrum pôsobenia proti P. acnes a ďalej zmierňuje riziko odolnosti baktérie P. acnes proti komplexu Cutipure CLR™.


Manuka (Leptospermum scoparium)

Leptospermum scoparium (manuka alebo čajovník austrálsky) je ker, alebo malý strom rastúci v Novom Zélande a juhovýchodnej časti Austrálie. Nájdete ho na celom území Nového Zélandu, ale je obzvlášť bežným v suchších častiach východných pobreží Severného a Južného ostrova, ako aj v Austrálii v Tasmánii, Viktórii a v Novom južnom Walese. Manuka je názov, ktorý používali Maurovia z Nového Zélandu.

"Čajovník (Tea Tree)" je populárny názov pre všetky typy kríkov a stromov v Austrálii a Novom Zélande, alebo druhy Leptospermum a Melaleuca. Dokonca aj kustovnica cudzia (Lycium barbarum) sa tu označuje za čajovú rastlinu, alebo čajovník. Názov „Tea Tree“ pre austrálsky čajovník sa spája s kapitánom Jamesom T. Cookom. Jeho posádka používala listy druhov Leptospermum (manuka ker, Leptospermum scoparium, s pôvodom v Novom Zélande) k príprave čaju, ktorý považovali za aromatický aj osviežujúci.

Manuka olej obsahuje vysoký podiel látok flavesone, leptospermone a isoleptospermone. Tieto β-triketóny účinne zabíjajú grampozitívne baktérie, významný zdroj lokálnych infekcií. β-triketóny majú preukázateľne väčší vplyv proti P. acnes než dobre známy čajovníkový (Tea Tree) olej.

Na našej stránke používame súbory “cookie”, aby sme čo najlepšie využili možnosti stránky a prispôsobili Vašim požiadavkám. Taktiež sú použité na poskytovanie užitočných nástrojov a hodnotných funkcií. Aby ste využili web stránky s plným komfortom, umožnite prosím prijímanie “cookie” na našej stránke.