Vitamín C a jeho deriváty

V nedávnom článku sme spomínali, prečo sú antioxidanty v našej rutine dôležité a čo všetko môže našej pokožke spôsobiť oxidácia. Medzi najznámejší a azda najpoužívanejší antioxidant v starostlivosti o pokožku patrí Vitamín C, o ktorom si teraz povieme viac.

Keďže kozmetické výrobky obsahujú rôzne deriváty Vitamínu C a vy ste určite zvedaví a chcete vedieť, aký je medzi nimi rozdiel – som tu opäť so svojím článkom. Tentokrát na tému Vitamín C a jeho deriváty.

Ak sa povie Vitamín C, zväčša sa ním myslí jeho najviac preskúmaná a najúčinnejšia forma – kyselina askorbová. Kyselina askorbová pracuje zväčša pri pH 3.5, preto je najefektívnejšia ak sa aplikuje hneď po čistení na suchú pleť. V tomto prípade však môže byť pre určité typy pleti iritujúca. Riešením je buď výber jej derivátu, ktoré zväčša pracujú pri vyššom pH, čiže sú jemnejšie k pokožke, alebo zvoliť nižšiu koncentráciu kyseliny askorbovej. Jej optimálna koncentrácia je totiž 10-15% v produkte.

Medzi benefity kyseliny askorbovej (ale aj jej derivátov) patrí:

  • Antioxidačná funkcia – chráni pred voľnými radikálmi, napríklad pred UV žiarením, smogom a iným vplyvom vonkajšieho prostredia
  • Zvyšuje produkciu kolagénu – zlepšuje elasticitu pokožky, pleť pozdvihne a zlepší jej štruktúru
  • Zjemňuje pigmentácie – zjednocuje tón pleti, rozjasňuje a prežiari pokožku a má pozitívny vplyv na hyperpigmentácie

Výskumy ukazujú, že k postupnému zlepšovaniu pigmentácií pravidelnou aplikáciou kyseliny askorbovej na pokožku dochádza za 6 a viac týždňov a pri vplyve na predčasné starnutie pokožky za 12 a viac týždňov.

Medzi nevýhody kyseliny askorbovej patrí jej veľká nestabilita. Ľahko podlieha oxidácii na svetle a vzduchu, mení sa na DHAA (dehydroascorbic acid), čím klesá účinok Vitamínu C a farba séra sa zväčša mení z priesvitnej na žltú. Ak bolo sérum v čase kúpy priesvitné, a zmení farbu na oranžovú či žltú, kyselina askorbová už zoxidovala a nie je viac účinná. Ak je sérum už od výroby žlté/oranžové, môže stmavnúť prípadne zmeniť vôňu. Preto je aj lepšie, ak je kyselina askorbová naformulovaná v produkte aj s inými antioxidantami. Ak zoxiduje a stane sa neúčinnou, zvyšné antioxidanty budú ďalej chrániť pleť pred voľnými radikálmi.
Kvôli nízkemu pH môže byť iritujúca pre citlivú pleť ale aj pre ostatné typy pleti. Iritácia sa prejavuje začervenaním, štípaním či pálením. Ak začínate kyselinu askorbovú radiť do rutiny, odporúča sa najskôr otestovať produkt na malom kúsku pokožky (patch test) a pozorovať reakciu pleti. Taktiež sa odporúča začať postupne, s nižšími koncentráciami (do 10%), aby ste sa iritácii vyhli. Po aplikácii výrobku je vhodné nechať kyselinu askorbovú vsiaknúť.

Deriváty kyseliny askorbovej sú menej preskúmané a ich účinky nie sú natoľko potvrdené, ako v prípade kyseliny askorbovej. Avšak sú menej iritujúce vzhľadom na ich zväčša vyššie pH a väčšina z nich je narozdiel od kyseliny askorbovej stabilných a nepodliehajú oxidácii. V nasledujúcej tabuľke sú obsiahnuté najznámejšie deriváty kyseliny askorbovej a ich potencia skúmaná v rôznych štúdiách, vrátane ich pH. V tomto prípade je pH dôležité, keďže čím vyššie pH, tým menšie riziko podráždenia, začervenania či akejkoľvek iritácie.

Vitamín C sa môže v rutine kombinovať so všetkým. Iba v prípade exfoliačných kyselín je vhodné ich aplikovať v iný deň ako kyselinu askorbovú, keďže pracujú pri skoro rovnakom pH, čo môže znížiť ich účinok. Niektoré ďalšie kombinácie, naopak, sú pre nás a našu pleť veľmi výhodné. Patria sem tieto:

  • Vitamín C + Centella Asiatica = kombinácia napomáha produkcii kolagénu o 1x viac, ako keď sa používajú každé zvlášť
  • Vitamín C + Vitamín E = kombinácia zvyšuje ochranu pred voľnými radikálmi. Vitamín E až 4x zvyšuje účinnosť Vitamínu C.
  • Vitamín C + Vitamín E + Kyselina Ferulová = najpotentnejšia ochrana pred voľnými radikálmi
  • Vitamín C + Opaľovací krém = kombinácia zvyšuje ochranu pleti pred UV žiarením (používa sa spolu v rannej rutine)

Rada na záver

Vitamín C sa stal v posledných rokoch naozaj vyhľadávanou ingredienciou v starostlivosti o pleť. Častokrát ani nevieme, že ho náš krém či sérum obsahuje vo forme priamo kyseliny askorbovej alebo vo forme jej derivátov. Keďže ako majiteľka suchej a citlvej pleti tolerujem kyselinu askorbovú len do koncentrácie 10%, častejšie siaham po sérach či iných výrobkoch s jej derivátmi. Nie je ani žiadnou výnimkou, že kozmetické výrobky obsahujú aj viac foriem vitamínu C a iných antioxidantov. Napríklad v sére Brightening sa stretneme s veľmi vhodnou formou 3-o-Ethyl Ascorbic Acid a s Vitamínom E vo forme Tocopherolu. Ak by ste chceli silnejšiu kúru, Vitaboost C ampulky obsahujú až 20% sodnej soli kyseliny askorbovej (sodium ascorbate). Rovnako túto sodnú soľ nájdeme aj v hydratačných ampulkách Intensive HydraVitamin. V Brightening ampulkách sa stretávame s účinnou kombináciou sodnej soli kyseliny askorbovej s ďalšími inými látkami, ktoré cielia na hyperpigmentácie a farebné nedokonalosti pleti.

Ing. Katarína Balabánová

Kozmetike a kozmetickým produktom sa aktívne venujem už viac ako 5 rokov. Vyštudovala som chemicko-technologickú fakultu v Prahe a zaujíma ma všetko od zloženia, cez štúdie, po účinok kozmetických produktov. Na instagrame a YT pôsobím už niekoľko rokov a snažím sa sledovateľom pomáhať zorientovať sa v zložení a v kozmetickom svete.

Na našej stránke používame súbory “cookie”, aby sme čo najlepšie využili možnosti stránky a prispôsobili Vašim požiadavkám. Taktiež sú použité na poskytovanie užitočných nástrojov a hodnotných funkcií. Aby ste využili web stránky s plným komfortom, umožnite prosím prijímanie “cookie” na našej stránke.